BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, February 9, 2011

al-FATIHAH

as-Salam

malam-malam ni tetiba rase sayu..
minggu lepas sempat tengok arwah pacik en bucuk yang sakit di hosp. sg Buloh
dan esoknye dengan kuasa Allah s.w.t pacik tu kembali ke rahmatullah
rase sedih ngat..tengok sume org nangis..saye sebenarnye sangatla cengeng
sekali mengalir air mate ni bak dilanda bah besar
tapi saye cube tahan...

mase tu la mbah(nenek) en bucuk cite pasal arwah anaknye ( arwah ibu en bucuk)
mbah kate dulu mase arwah meninggal mbah pengsan..
ase sedih sangat..arwah tu sangat2 menghormati orang tua..pandai bergaul..
pandai masak..pandai berniaga..
kirenye memang kehilangan yang beso dalam family..
berair-air mate mbah cite..
mbha tanye saye penah ke tengok gambar arwah??
ye laa..saye tak sempat nak jumpe..b4 kenal dah meninggal..
kitorang kenal 5 bulan lepas pemergiaan arwah..
mbah kate arwah cantik..
nampak mude..hinggakan orang tersalah anggap..engatkan adik arwah tu kakak dan arwah tu adik..
memang macik-macik en bucuk ni sangat2 lawa ...
nampak awet muda..
suke sangat tengok ...
saye??la la la la..umo 23 tapi nampak cam 27 dah kot..hahahahaha
bebalik kepada citer asal..
mendenga cite dr mbah tu membuatkan saye trase btape ruginye tak dpat mengenal arwah
tapi en bucuk pnah kate kalau arwah ibu masih ade mesti arwah tak bape suke en bucuk kawan ngan saye..sbab sy dari sabah..
arwah taknak jauh dari anak-anak..

mbah cite..
en bucuk penah kate kat die..
walaupun dah ade penganti ibu tapi
patah tumbuh hilangnye takde pengganti


arwah nampak mude ngat dalam gambo ni..
dulu mase awal-awal kenal en bucuk pnah cite..
die rindu kat arwah..
kadang-kadang bile die sunyi je die mesti trngat arwah..
n die still ingat kali terakhir die tengok muke arwah mase tutup papan lahat tu..
die kate rase sedih sangat mase tu..ye la
bayangkan tu la kali terakhir kite dapat tengok muke ibu kite..
bile die cite camtu air mate ni rase nak mencurah2 kluar..
tringat mak kat rumah...
rase syukur sangat kite masih ade mak ..

walaupun saye ni takde pertalian darah dengan arwah
tapi bile denga citer sal arwah trase cam rapat plak ngan arwah
hingga terdetik
'ruginya tak dapat berkenalan dengan arwah'

semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..
al-Fatihah



saye sayang mak saye..
ya Allah..kau panjangkan usia kedua ibu bapa ku
berikan aku kesempatan untuk membalas jasa-jasa mereka...
aminn..

oh PETUA!!!

as Salam
mulenye saye bcadang nak update post ptg td..
tapi ade kemalangan jiwa..ooOppss..kemalangan kecil..hehehe
saye tertumpahkan minyak panas ke jari-jemari saye yang comel...hahaha JK!!
nasib baik la mase tu dekat ngan sinki..dah basuh2 ngan air tapi jari terase pedih seperti di goreng..
suddenly terbayang2 di ingatan gambar2 kulit yang melecur akibat terkena minyak panas
eee..ngeri2

tapi alhamdulillah..
takde pape pon..
cume yer laa..PEDIH!!!
sampaikan tgh bgayut - sebelah tangan pegang hp belah tangan lg rendam dlm air..
tp saye kuatkan semangat..
ni baru pedih dunia..baru terkena minyak panas..belum lagi api neraka..iskkk


berbalik kepada tajuk asal..
saye nak berkongsi petua..

ni beberapa petua yang saye tau..
  • kalau jari kita terkena minyak panas atau melecur ke..JANGAN BUBUH COLGATE, FRESH & WHITE, SAFI etc.. tapi biarkan alir mengalir di kawasan yang melecur tu selama beberapa minit (lebih afdal 5 minit)
  • petua untuk kurus melalui pemakanan pula,,,kan orang slalu cakap lebihkan sayur..nak tau caranye...bila makan pilihla pinggan yang leper (bukan cengkung ye..)pastu sebelum bubuh nasi dalam pinggan, kite bubuh dlu sayur..so kita akan kurangkan nasi dan lebihkan sayur...jangan pula lebih sayur,kurangkan nasi, tambahkan ayam...No No No...
  • petua untuk yang senggugut pula..saye selalu amalkan makan roti putih kalau senggugut..makan macam tu je dan minum sedikit air...petua ni memang berkesan untuk saye..tapi lain orang lain kesannye..
  • petua nak merahkan pipi...hampas teh yang dah gune tu jangan buang..amik dan tempekkan kat pipi..bia kan dalam 5 minit dan pastu bilas dengan air..kalau buat selalu jimat duit takyah beli blusher..kekekeke
nak jimat duit gak takyah beli lipstick??bubuh inai kat bibir..inai yang merah menyale tu..hahahaha ni saye tipu je..jangan ekot ye.. mampuih I kene saman nanti..hahahaha


mmuahh..ngee~

Tuesday, February 8, 2011

its TOSHIBA NB520


sudah penat mengusung laptop yang berat ke sana sini..
i want this..

  • Sleep and Music feature – allows MP3 player tracks play on the Netbook speakers without turning the Netbook on.
  • Intel Atom N550 processor
  • 2GB DDR3 memory
  • 250GB Hard Disk Drive
  • 10.1-inch 1024 x 600 LED-backlit display
  • 4 watt Harman/Kardon stereo speakers
  • HD quality (720p) video playback
  • Weight : less than 1.32kg
  • 17mm thin at its thinnest point
  • Integrated SD-Card Reader
  • Up to 10 hours battery backup






terharu...saye nak singe gak bleh???

super duper yummy ...

as-Salam..

its a typical day which i used to spend it with spending more than 4 hours infront of tv..
eat..eat..and eat..

ari ni saye masak ikan masak singgang
dan sotong goreng tepung...
as my breakfast i had sandwiches and a cup of coffee..
kopi che' nah yer...sedap~
hehe baru je kot beli smalam..
mengidam nak minum kopi..yerla slalunye kat umah sewa lau petang2 kitorang minum kopi..
so since ive been missing my housemates i prefer drink coffee than milo or anything else...
thats the sign that i truly deeply missing them..
hee ~

saye lunch smbil tgok crite 'play the game' ..
2 hours after that my stomach is totally empty due to diarrhea..hahaha
cirit birit k!!~

nak tau saye sumbat pe dlm mulut??

its a super duper yummy snacks...
strawberry with choco...
and japanese rice cakes...

ghupenye cam ni...
meh tgok meh...

yummy2..

bought from cameron..rm17



ni japanese rice cake..
choco and peanet butter flavoured..


inti die lak camni..yg ni choco ye..
sedap~
bought from KLIA ..
rm4.80/pack

erk..alhamdulillah...
kenyang...
hee~

esok nak cube masak sambal tumis..
tu pun kalau sume bahan2 dah ade..
hee...

Monday, February 7, 2011

oh dunia -__-




as-Salam...

dah lame tak menjenguk blog..bukan lama..SGT LAMA!! didn't manage to update it since last year... a few months ago.. busy mgalahkan PM..haha..not really busy..just pretend to be BUSY..haha.. so lame~

miss my family..
ana went back to sabah to celebrate CNY there..i mean CNY's holiday k..sebelum ni dah rancang nk balik sabah since amy really want to spend her mid sem break there..tp oleh krane nak save budget, plan cancel by amy..so automatically saye pun tak laaaa balik ke sabah...

miss my housemate too...
bile kite dah used to being with them every second in almost a months jadinye pelik plak tak mendenga sore2 sumbang mereka...kehkehkeh.. but its true..miss them a lot..

and finally..miss my bucuk..
hmm..
hmm...
hmm....


agaknye nie la first time incik bucuk pkai t-shirt tanpa colar..
tu pun stelah di pakse beli..kekeke
ok pe..risau ngat bahu die nampak luas..
hellooo lau luas ngat org dh panggil join rugby kot..hahahaha


amboi..senyum tak tahan..ceb bek senyum kat photographer..
hehehe


tu diaaa..org suruh kenyit mate wink*wink*...
pe laa die ni..nampak ngat taknah kenyit mate...
tu bukan kenyit mate la en. bucuk..its showing ur wrinkles at me..
hahaahahaha



ta daaaaa....

i bought this a couple days b4..wanna know the exactly reason why i bought it since before i not really care my cracked heels problem...???

saye tunjukkan tumit2 saye yg kering n cracked..
and his asked .. r u still virgin ( .............) kawan b kate kalau tumitnye
pecah2 tandenye dah tak dara..
amboi2...very cleaver friends of u..
so bile dh bubuh ubat and finally its getting ok is it mean your getting ur virgin back!!!???
untuk en. lelaki yg berfikiran sempit cam tu..sile renung-renungkan...
i got cracked heels because im very hardworking lady..
hahahahaha
takde laaa~
ye laa..tiap ari melangkah gi kuliah..library....sometimes gune heels kot..
kalau tak merekah tipu laa...


dan after using it for 2 days see the result...
no more cracked heels..
luv the smells..combination of peppermint & plum...
u guys should try..its also use tu relax tired feet...
bought it from guardian for RM17.


ni la stok mask saye..
hehehe...im using it twice a week..
sesekali nak memanjakan diri takpe kan..
besides im using my usen ( org brunei cakap duit = usen)
hehehe..
kerasan....... (kerasan tu org jawa kate selesa...kan??betul ke)

tu lah die..skali update perghh bapak panjang entri nye..
esok saye sambung k..
its time to get a beauty sleep..
semoga hari esok lebih baik dari hari yang sebelumnyaa..
insyaAllahhh...


as-Salam...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...