BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, July 26, 2012

traffic light and attitude


pic : google's image

assalamualaikum.. happy fasting ;)

salam ramadhan semua.. lambatnye ucap selamat.. maklumlah keretapi tanah melayu .. u olls naik LRT lajuuu.. kehkehkeh

ok lets back to the tittle.. what is the connection between traffic light and human attitude.
budak darjah satu pun leh jawab.. come on la.. hahaha dlu masa kenduri kakak aku belah laki dia kat kedah aku dok gelakkan amy (bff) sbab langgar lampu merah.. tekejut tp at the same time tegelak sbab alasan amy die kate dlu kat tmpat tu takdak traffic light.. even dalam jarak 400m dr TL tu aku dh warn die 'amy..lampu merah tu haaa' tapi still viva yg kami naiki bergerak laju.. hinggakan kereta yg jalan (sbab time tu arah kete tu dtg ngah hijau ) tpaksa memberhentikan kete nak bg laluan kat kami.. wahhh aku tegelak trus.. haha apalaa ang amy.. syukur alhamdulillah kami masih bernyawa sehingga kini.. ;) aku ada share cerita tu kat mak aku.. mak cume menggelengkan kepalanya beberapa kali angguk-angguk, geleng-geleng   :)
then a few weeks after, situasi ketika di Sabah, aku otw ke rumah dari menemani mak ke pasar.. then lampu merah.. aku stop.. aku kusyuk mendengar radio dan ekor mata sempat menangkap lampu hijau di tiang lampu isyarat.. masuk gear jalan tp brek semula..  smbil ketawa terbahak2.. sbab lampu hijau yg aku nampak tu sebenarnye tuk lorong yang nak u-turn.. padahal aku nak terus.. wahh malu nye.. aku tpaksa undur balik kereta.. kereta2 yang sederet dgn aku di hadapan semua tersenyum kambeng melihat kami.. hahaha aku ketawa terbahak-bahak di dalam kereta.. padahal ngah malu rasa nak semunyikkan muka bawah kerusi.. lantas mak berkata ' Tu laaa.. dulu ko gelakkan amy.. skarang ko plak yang wat' dushhhh... mak tembak perli aku  haha tak baik gelakkan org..kan dah dapat balasan.. but still alhamdulillah!!! kerana aku masih bernyawa sehingga kini.. sayang Allah ;)

dan baru-baru ni kakak aku mengadu.. kereta die ada saman tertunggak ..saman langgar lampu isyarat.. n tarikh tu kebetulan time majlis kahwin kakak masa belah kami.. kereta kak aku diguna pakai oleh sedara mara yang datang.. maka merungutlah kak aku sebab yang memakai orang lain tapi yang disaman kereta dia.. pagi tadi aku berbual di dalam kereta masa otw menghantar anak buahku ke sekolah.. aku tanya mak saman tu dah di bayar ke belum.. mak kata dia tak tahu.. pastu mak menyalahkan sistem saman trafik kita.. mak kata patutnye kalau nak saman, samanlah yang membawanya. tapi mak macam mana nak saman si pemandu kalau kesalahan tu detect dr camera.. of coz la no plat kereta yg dia target kan... mak kata tu yang salah tu.. kalau macam tu baik tak payah saman..takyah pasang semua camera tu.. wahh tak boleh la cam tu mak.. saman tetap saman.. camera tak salah.. yang salah attitude kita sndri.. lampu hijau jalan, kuning bersedia tuk berhenti, merah berhenti!! benda ni simple.. im not pointing my finger to him who drove that car during that time.. sebab dorang mesti tak familliar sgt ngan jalan-jalan kat kk ni kan.. but still kita telah diberi kemudahan..kenapa harus menyulitkan keadaan.. peringatan untuk diri sendiri jugak.. sebab aku pon kalau nampak lampu beralih ke kuning , betulkan cara duduk, masuk gear tinggi & broooooooooommmmm...

haha
marilah kita sama-sama berubah ke arah kebaikan
merah untuk berhenti
:)




Tuesday, July 17, 2012

Misteri UUM #PART III

Assalamualaikum

aku baru pasan.. aku sebenanye nak sambung lagi cite sal misteri uum ni.. ye la entri sbelom ni takde la misteri sgt.. hehehe skang aku cite sal yang agak kick skit aa.. sape yg dok kolej bank muamalat 2009/2010 tau la sal story ni.. ade sorg dak pompuan yg dok histeria smpai baring2 atas parking lot blok ap3 blakang tu.. malam tu sbelom die dok tebaring2 tu aku ngah cuci baju dlm toilet.. aku taktau la knape aku slalu ade instinct pelik2 lau ade bende nak jadi.. aku masuk tandasje dh ase seram sejuk hokei.. so aku patah balik bilik amik mp4 aku.. so smbil cuci baju smbil aku dgar lagu.. tapi boleh tak tengah2 cuci aku rase badan aku sbelah kanan kejap2 panas.. pastu sejuk..jap panas.. jap sejuk.. hati pun dah rase nak teloncat keluar.. wahh ayat soo winnci gitu.. hahaha tapi siyes la.. aku mmg dh ase lain.. jantung ni dup dup dup dup.. aku patah lagi g blik panggil rumet aku amy teman aku cuci baju.. baru la ase lega skit.. abeh je aku jemo kain ape sume aku pon masuk blik.. pastu rumet aku yang dak pyshco tu masuk blik..die cakap ade budak pelik kat parking bwh.. nangis2.. pastu kawan die dok men tarik2 lak kat die.. G kate die cam kne rasuk.. kami time tu mmg dah ade krisis ngan G ni.. so aku ngan amy pon cam hmmm..hmmm ooo..ok.. camtu je la.. pastu aku tetibe teruje nk tgok.. aku ajak la amy g tgok..tgok dr koridor je pon.. amy memule taknak..aku pakse gak..aku kate kite tgok dr jauh.. pastu kami p laa.. mase tu dah ade ustaz bekopiah ngan beberape lg org2 yang tak dikenali la dok kat parking tu.. budak tu lak dok tbaring2 atas jalan.. pastu aku dok gelak2 cam lucu tgok die baring guling2 tas jalan.. tapi boleh tak time tu jugak ustaz tu g hamparkan sejadah atas badan budak tu & budak tu trus teriak punye nyaring... aku punye tekejut smapai aku pon teriak gak smbil belari masuk blik.. hahaha imagine la aku teriak n dlm mase yang same mencicit lari masuk blik yg bleh tahan jauh gak dr koridor tu.. hahaha yg lagi lawak ghupenye rumet aku ni tak pkai spek mate.. so dia taktau ape jd.. tp die pon lari blakang aku smbil tanye 'weiii ape jadi..ape jadi".. hahaha ngekngok tul laa... oooo tak smpai situ je.. tak padan ngan penakut..aku g plak blik kawan aku yg tingkap die ngadap parking lot tu.. dok ngintai skali ngan depa.. ghupenye budak tu dh lari ye g tgh jalan lak.. lame gak laa baru die ok.. pastu die kne bwa g satu blik paras bwh.. aku ngan amy ngan G tgok dr koridor atas time die kne bwa g blik tu.. bile die lalu bebetul je atas kpale kitorg yg tgh mngintai dr atas tu boleh tak die tutup mate tapi tgh senyum... pungkok betul.. meremang je bulu roma aku.. dah abeh smpai situ.. tapi malam tu aku langsung tak dpt tido.. macam2 aku dga.. aku dga org menjerit.. aku dga sore org laki marah2.. aku dga org ngah nangis.. ishhh sib baik si G pun species burung antu.. takde la aku takut ngat.. tapi lpastu byk lagi la dak yg kne cume kali ni lebih senyap skit.. die tak jerit2.. tapi2 lalu je kat tangge ade org tgh usung dak pompuan ngah pengsan ngan muke pelik2.. ishhh malang betul nasib lalu kat tangge time tu.. ghupenye mostly yg kne tu dak-dak silat..

ade satu lagi kejadian yg aku bebetul tekene.. ade satu ari tu aku dminta tuk hantarkan 'kawan' aku ngan member2 die g airport.. dorg nak bcuti g sabah... die suh aku datang kolej die (kolej MAS) jam 5 pagi.. 5 pagi tu still awal kat kedah.. kalau kt sabah aku brani ag.. ni kat smnjung.. blom subuh lg... maksudnye aku kne bangun jam 4lebih tuk mandi ape sume.. aku pon wat-wat brani g mandi wlpun sometimes trase cam ade menjenguk dr atas.. pastu dh siap mandi die tanye dh gerak belom.. aku kate tggu jap ..nk breakfast la bagai.. padahal aku takut hokei!!!! pastu aku bace ayat kursi ape sume aku pon bukak pintu, g koridor tgok parking lot ade tige ekor anjing tgh menyalak riang bebetul blakang keta aku.. hoh!!! sudahhhh.... aku balik blik..macam biase.. amy jd mangse.. aku soh die teman aku g kete.. kami g kete halau anjing ape sume.. aku start enjin pastu tgu amy dah nek atas aku pon gerak meninggalkan kolej bank muamalat... cube bayangkan dari kolej bm nak ke kolej mas.. JAUH!!!! lagi jauh kalau ko drive sesorang pagi2 bute camtu.. aku lalu cafe muamalat ade lagi beberape makhluk Allah yang masih dok betenet.. lega la skit..smbil drive smbil pk..nak lalu dkg 5 ke lalu masjid.. walapun kalau lalu masjid tu aku akan lalu banyak dpp lain yg boleh menyedapkan ati aku tapi aku tak sanggup nak lalu flyover kat masjid yg angker tu.. so aku decided lalu dkg 5.. bile lalu je dpan bustop besebelahan ngan klinik ( aku slalu tcium smada bau bangkai atau bau bunge lau lalu situ time senja) ade seorang lelaki tgh berbasikal bertentangan dgn aku.. dlm otak aku " apesal naik basikal malam2.. dah tu ikut laluan bertentangan.. kan bahaya" tapi bile dah dekat aku prasan yg naik basikal tu org tua n basikal die pesyen basikal zaman2 jepun dlu.. kaki aku menggeletar due2 hokeiiii... begegarrrrr... aku tak pandang dah cermin.. kang naya plak bile tetengok org tu dh hilang.. aku pandang depan je smbil kelam kabut cari hp nk kol 'kwn' aku ni... tapi boleh tak die langsung tak angkat!!!!!!!!!!!! mangkuk tingkat jamban!! punye la aku panas.. muke aku dh panas dh.. badan dh gegor2.. aku tak pandang langsung cermin..lalu dpat bgunan canselor lagi laa.. mak aihhh gelap hokei.. aku try gak kol byk kali.. last2 aku kol kwn die..kwn die angkat.. aku sje tanye tu tanye ni... last2 dh smpai kolej mas.. boleh tak time tu die bru nk mandi.. aku dh smpai kt parking lot tu die baru nk mandi.. time tu dh jam 5.. aku nk kua g beli milo dr mesin air tu tp aku takut.. so aku just dok dlm kete psang radio tutup muke gule bantal.. dah nak jam 6 baru die trun.. die blikan aku milo ape sume.. punye la aku bengang.. tapi smpai skarang aku tertanye sapekah lelaki tua yang naik basikal pagi2 bute tu.. aku tak smpat nk perati die pkai baju ape sume tu.. yg aku pasan muke die dh tue n die pandang depan.. die tak pandang aku.. huhu 

tapi nasib baik yg naik basikal tu org tue lelaki..kalau org tue pompuan rambut panjang pastu pkai kebaya merah.. *PENGSAN*


Monday, July 16, 2012

counting days..

assalamualaikum

halluuu.. 

yesterday i did mention to cook spaghetti r8?ainul (anak buah) punye la excited.. favret food la katakan.. cehh actually aku dh tringat nk kua kan minced chicken tu dr freezer sblum g kedai.. tapi telupe jugak.. haii laa semut.. ni sume sbab ngko la ni.. asyik tminum semut je semut jugak yang salah ;)


tadaaa... dah selamat masuk dalam perut pon... tapi agak cair la jugak.. aku gune sos tradisional kimball.. tapi aku campur skali ngan tomato blended... tu yg cair tu.. tp ok je rasenye.. ainul siap makan 4 kali tambah.. aku yg peninn.. ingat nak buh skit tuk sahur nanti.. sbelom tidur akusiap imagine sahur nanti nak mkn spaghetti.. meleleh air liur tebayang.. tapi boleh tak aku tak tesedar langsung!! aku bangun je dh cerah.. hampeh kedonet betul! so takde sahur ye td.. sib baiksblom tido dh metekedarah spaghetti ngan sup.. wah.. lagi mau bising tak bangun tidur padahal sblum tido dh mentekedarah.. kelass ko jah..

td menggigihkan diri naik atas penimbang berat.. 
53.6!! perghh.. tu berat aku due tahun lepas ok.. DUA TAHUN LEPAS...
tahun lepas berat aku 60kg.. wahhh ni sudah bagus.. cukup puas hati..cukup puas hati!! haha

ckap sal weight gain ni..aku dlu mase form 2 berat aku cume 28kg.. mmg sgt kurus laa.. sekeping.. tapi takde la tahap papan lapis tu tu kan.. hehe form 5 dlm 45kg camtu.. form 6 smpai la U 51kg.. kire berat ideal la aku ase ngan ketinggian and muscle aku.. wahh ade muscle.. ;) tapi berat mule naik sjak mengenali 'kawan'.. ye laa.. aku dok kat u tu slalu makan nasi campur.. nasi boh sndri.. kalau makan kt lua pon jarang la abeh yg mkn tu.. tp bile kenal ngan 'kawan' ni.. die asyik banje makan.. i felt guilty whenever i didnt finish it.. make aku pun akan memaksa menyumbat semua makanan itu shingga licin!! wahh.. ye la..aku takut kang die trasee.. die banje tapi aku asyikla tak abeh mkn..membazir la sgt.. padahal die ok je.. aku je yg lebeh.. haktuii..  make dr 51kg naiklah ke 56kg.. dan seterus-seterusnye.. tapi bile dok umah aku rase aku kne wat sesuatu..sbab org asyik tego kate aku dh gemok berisi.. paling aku tak bleh blah ade org kate mcm mak2.. cesss dasar lo!! aku start amik oat,, nestum dan yang sewaktu dengannye.. setengah jam seblom makan aku akan make sure aku dh makan nestum/oat dlu.. makanye we will tend to eat less sbab perot dh ase kenyang.. daripada 3 and half senduk nasi stiap hidangan dan akhirnye menjadi hanye satu senduk nasi saje stiap hari.. stiap hari!! malam aku makan nestum buh la kismis ke.. pastu aku just meratah laut.. tapi aku tak rase tersiksa langsung.. malah rase dap-dap.. haha nestum sgt sedap hokeii.. and bila berat aku dh maintain 55kg camtu baru aku start makan malam.. tu pun makan jam 6 ptg.. sbab aku mgaja malam kan.. so mmg slalu jam 5.30 tau 6 ptg tu dah makan.. and one more thing! aku sgt teruje sbab dh ade shape.. hasil penggunaan corset premium beautiful.. dlu badan aku siyesly macam pembaris..takde shape.. hahaha skarang dh ade.. ;) stok nestum pon dh nak abes.. puasa ni kne tmbah stok laa.. nak sahur je kne makan.. slalu aku amik ngan susu tepung dutch lady.. tapi skarang aku selang seli kan ngan green tea.. kalau aku amik nestum aku tak num green tea.. vice versa,,
sbab khasiat susu same ngan green tea kan.. except green tea ade antioxidant which is good for our skin.. 

ok laa..aku nak smbung tgok movie.. till we meet again..
daaa

assalamualaikum
jage diri, jaga akhlak



cleaning service ;)

assalamualaikum.. 

it had been a few months i didnt update anything in my blog.. dah terlampau banyak sawang.. jgn kan lelabah tarantula, black widow.. spiderman pon boleh beranak pinak dalam ni.. kehkehkeh biase la.. kalau dah namanye pemalas.. org ade blog ngko pon nak ade gak.. ye dok? hehe so here i am today.. doing my cleaning service by updating a new post with an unique sgt laaa title.. haha abaikan!

Now ive been dealing with some kind of infection on my lips.. it makes my lips very dry and it feels like there is a kind of plastic layer on the surface of my lips.. ive try vaseline, honey, butter, and lipbalms from different types of brands.. but still it didnt work at all.. now i just leave it there.. but every night before went to bed ill make sure i put vaseline on my lips.. ans since then i never wear lipstick at all.. instead i use lip balms.. :) things happen for reason right? so redha je laa.. plussss jimat duit.. takyah membazir  duit bli lipstick.. ha ha ha lip balms is definitely more cheaper than lipstick.. ha ha ha ha i loike...


nampak cam ok je bibir i kann.. padahaaallllll.. la la la




and fyi i also had to deal with 'ringworm' on my left arm last months.. wahh matiklaa .. mesti org kate ape kejadah nye budak ni siap tunjuk ringworm.. cam la hebakk sangat ringworm tu..padahal kalau org tau org jalan sebatu jauh dr aku..  ade sesape yg taktau ke ape tu ringworm.. ha ha sile google..pastu jgn dok buat muke keji kat aku lak.. ringworm is actually a common virus among human.. anjing pon slalu dikaitkan dgn virus ni kan,, ha ha nampak scratch panjang tu?.. i got it from my guinea,, kuku die panjang.. mase nak mandikan die lompat atas tangan and tadaaaa... long scratch.. it happens 3 weeks before the ringworm appeared on my arms.. so i did some search form google..some experts said we can get it from our pet too.. tp it still weird laa..sbab before this taknah lah jd camni laa... until one day time tgh mgaja aku noticed one of my studend had this infection on his hand.. worst than i had.. aku cume seketul kecik camtu.. die punye penuh kat jejari.. aku cam OMG.. kesiannye budak ni.. mak die tak ubatkan ke.. tp aku diam je la.. the next day i bought dettol hand sanitizer.. abeh je klas aku tenyeh kat tangan.. perghh lega.. skarang dah kering dah ringworm tu.. (gigih gile aku sebut ringworm  ringworm.. keji gile kalau translate g bm kan.. ) hahaha cumeyg tau sal infection ni cume mak ngan 'kwn' i je.. miahahaha.. ngko gile.. kalau la kakak2 aku tau matikla dia nak pinjam aku baju bagai.. hahaha tapi kalau after this die bace sal ni.. hahahaha well!! takde pon bjangkit kannnn.. so just shut up! 
tp kan pas bende tu dh kering.. aku dok lepak ngan sorg tutor laki ni.. die citer.. dlu time die zaman baja kat kelantan die pon tekene ngan ringworm ni.. and its more worst than u can imagine.. penuh satu blakang badan die... and he said the scar is still there,, dlm hati aku kan " OMG!! ive been surrounded by this virussss" LARIKKKKKK... ha ha ha ha



wahh gile ko jah..
memule cite sal ringworm tetibe kuar gambar spaghetti.. hahaha aku ni ngah ngidam nak makan spaghetti.. 
aku dh beli sume bahan2 nak wat.. skali tu balik rumah yakin je ade pasta tu kan.. ghupenye NAN ADO!!!!!
tensi i tau.. nak kua balik dh malas..
so ari ni aku nak menggigihkan diri nak g kedai cari pastanya.. so till then
bye.. 
jage diri, jage akhlak

assalamualaikum ;)

Sunday, July 8, 2012

jeng jeng jeng

assalamualaikum...

dah bersawangg blog i nie..
hahahhaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...